Het kan voorkomen dat je niet (langer) tevreden bent met je huidige webhost, maar het kan ook voorkomen dat jij een draaiende website overneemt van iemand. In beide gevallen kun je kiezen voor het verhuizen van jouw website, van de ene webhost, naar de andere. In de meeste gevallen is dit een simpele handeling en er zijn 2 manieren om dit te doen. Je kunt dit handmatig doen, of je kunt kiezen voor een verhuisservice. De meeste mensen kiezen voor het laatste, omdat er ook een technisch gedeelte bij komt kijken, namelijk het verhuizen van jouw database en dat kan best lastig zijn!
Ik heb al een site met hosting – wie is mijn hosting provider? Hoe kom ik daar achter?
In het geval dat jij een webiste van iemand overneemt of overkoopt, heeft de website vaak al een webhost, die jij dus niet zelf hebt aangevraagd. Het kan dus makkelijk voorkomen dat je geen idee hebt wie de host van jouw website is. In dat geval zijn er verschillende handige tools die je kunt gebruiken om hier precies achter te komen. We zetten er hieronder een paar voor je op een rijtje;
Wat kan er misgaan bij het verhuizen van mijn webhosting?
Als je toe bent aan nieuwe of betere webhosting, is een verhuizing van je webhosting de volgende stap. Het is uitermate belangrijk om dit goed aan te pakken want als er iets misgaat, kun je zomaar je hele website kwijt zijn! Een van de meest voorkomende dingen die misgaan bij webhosting verhuizing, is dat je je domeinnaam verhuist, zonder website. Dus de naam is verhuisd, maar de content van de website is nergens meer te vinden. Ook komt het vaak voor dat je domein niet wordt verhuisd, maar (per abuis) wordt stopgezet. Je website komt dan in quarantaine te staan en dit kan een lastig en kostbaar proces worden om deze vrij te geven.
Back-ups, ERG belangrijk! Waarom?
Voordat je ook maar begint met denken aan een verhuizing van je webhosting, dien je al een back-up te hebben gemaakt. Je back-up is je ALLES, als het draait om je websites en we kunnen dit niet genoeg nadrukken! Geen enkele website blijft vanaf dag 1, hetzelfde. De content kan zelfs dagelijks veranderen en dan hoeft het nog niet eens zo te zijn dat jij je website aanpast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leden die zich inschrijven op je website (als dit mogelijk is). De back-up is niet alleen het uiterlijk, of het design van je website. Met een back-up maak jij een actuele kopie van je gehele website, met alle content, leden en eventuele veranderingen die je zelf hebt aangebracht. Dus een kopie van zowel de buitenkant als de “binnenkant” van je website stel je veilig met een back-up. Mocht er iets misgaan tijdens een experiment of tijdens een verhuizing van webhosting, heb je altijd een kopie veilig gesteld zodat je je website met 1 klik op de knop weer terug kunt halen.