website hosting

Wat is website hosting?

Wanneer je een website wilt beginnen of jouw bedrijf zichtbaar wilt maken op het internet dan heb je website hosting nodig. Maar wat is het en wat kun je er eigenlijk mee?

Heb ik wel hosting nodig? Kan ik niet zelf een server draaien?

Hosting is een service, je huurt je in feite ruimte op een server in een datecentrum waar je alle bestanden en gegevens kunt opslaan die nodig zijn om je website correct te laten draaien. Door met andere kleine ondernemers ook op deze server te zitten, zijn de onderhoudskosten laag. Een eigen server is vaak erg duur en ingewikkeld om te onderhouden.

Mijn site op andermans server en hoe werkt hosting precies?

Een webserver is een internetcomputer die alleen maar voor internet wordt gebruikt en die altijd aan staat en beschikbaar is. Hierdoor is jouw website ten allen tijde beschikbaar. Je webhosting is verantwoordelijk voor het actief houden van die server, het overbrengen van de informatie die je wil delen, zoals tekst en afbeeldingen en bestanden.

Soorten webhosting, welke zijn er?

Website hosting heb je altijd nodig. Je dient een hostingplan te kiezen dat het beste bij je behoeften past. In dat plan heb je meestal de keuze uit emailadressen, totale opslagruimte op de server en hoeveel dataverkeer je kan genereren. In feite werkt het op dezelfde manier als het huren van een huis, je moet de huur regelmatig betalen om de server continu te laten draaien. Dit kan in maandelijkse termijnen, per kwartaal of per jaar. Opzeggen gaat makkelijk, voordat het abonnement afloopt neemt de hostingprovider contact met je op om te verlengen, wil je voortijdig beƫindigen dan kan dat ook, met een email sturen is het zo geregeld.

De meeste webhosts bieden verschillende soorten hosting aan, zodat ze aan de behoeften van verschillende klanten kunnen voldoen . Er zijn de volgende soorten hosting.

 • Shared hosting

Samen met andere bedrijven deel je een server. Zie het als een huis waarin kamers worden verhuurd. Je deelt de kosten maar hebt toch ieder je eigen plekje.

 • VPS-hosting

Virtual private server, dit is een server alleen voor jou. Dit is dus jouw eigen huis met een eigen voor- en achterdeur.

 • Cloud hosting

Dit is data opslagruimte die je kunt huren in een datacentrum

 • WordPress hosting

Dit is standaard eenvoudige hosting waarbij een wordpress site vaak al is geĆÆnstalleerd, je kunt direct beginnen met je eigen website bouwen.

Klein beginnen! Kies dan voor gedeelde hosting (shared)

Het is het beste om klein te beginnen en wanneer je site meer bezoekers trekt, kunt je altijd upgraden naar een geavanceerder type abonnement. Gedeelde hosting is het meest gebruikelijke antwoord op de meeste webhostingbehoeften en het is een uitstekende oplossing voor de meeste bedrijven en persoonlijke blogs. Bij dit type hosting deel je de ene server met andere klanten. Websites die op dezelfde server samen zijn, delen al hun bronnen, zoals geheugen, rekenkracht, schijfruimte en andere.

Voordelen

 • Lage kosten, uitstekend geschikt voor kleine online zakelijke websites
 • Geen specifieke technische kennis nodig
 • Gebruiksvriendelijk bedieningspaneel
 • Onderhoud en serveradministratie wordt voor je verzorgd

Nadelen

 • Weinig of geen controle over de serverconfiguratie
 • Verkeerspieken op andere websites kunnen je website vertragen
 • Je deelt vaak ook het IP adres en een andere partij kan deze vervuilen

Hoe werkt een hosting abonnement? Hoe zeg ik op?

Om een website te laten draaien heb je dus niet alleen een domein nodig, maar ook een hosting abonnement. Deze kun je vaak met een maand opzegtermijn gewoon opzeggen. Heb je voor een jaar abonnement gekozen dan kun je deze eens per jaar opzeggen. Houd er wel rekening mee dat je website draait op de hosting. Zeg je deze op dan is je website in zijn geheel weg.

Vragen? Neem dan contact met ons op.